Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Milionové děti

3,3 milionu Kč by měly celkem dostat dvě rodiny, jejichž děti byly nedbalostí před dvěma lety vyměněny v třebíčské porodnici. Příběh je to poměrně dobře známý a snad i to je důvod, proč je částka tak nesmyslně vysoká.  

miminka

 Na výrok soudu ohledně záměny dětí jsem byl docela zvědavý. A výsledkem nemile překvapený. Zvítězil totiž čirý populismus, což se dá více pochopit ve volbách, ale méně u výroku odborného soudu. Proč proboha, právě oni a právě za tohle mají dostat tolik peněz? Odpověď je jednoduchá - protože se jejich příběh pořádně mediálně profláknul.

 Ptám se, kolik dostanou rodiny dětí, které se narodily postižené? Řeknete, že za to přece nikdo nemůže. No, asi jak kdy. Jaké odškodnění dostanou lidé, kteří přišli o zdraví nezaviněně v dopravní nehodě? O těch se tolik nemluví, ale zasloužili by si určitě daleko víc.

 A kolik dostanou jako odškodnění děti, které se narodily do problematických rodin? Do rodin bez zázemí, do rodin alkoholiků, do rodin plných domácího násilí či týrání. Děti, které skončily ne vlastní vinou v ústavech bez domácí lásky, z čehož si odnesou zážitky na celý život. Tyhle děti by měly dostávat obrovské odškodné. Narodit se do normální rodiny, mohli z nich vyrůst úspěšní lidé, takhle mají životy navždy poničené, často končí na ulici jako bezdomovci. Kolik za to soud přiklepne jim? Nerad bych byl sprostý, takže si raději odpovězte adekvátním výrazem sami. Nedostali se totiž do hlavního zpravodajství.

 Najdeme nespočet případů, kdy se něčí chybou někomu něco stalo, ale opravdu těžko budeme hledat případy, kdy za to dostali milionové částky z veřejných peněz. Naopak dvě zdravé děti, které akorát chvíli vyrůstaly pod výchovou jiných a přitom také jistě milujících rodičů, dostanou sedmimístnou sumu v korunách. Jejich újmu nechci zpochybňovat, ale srovnání s újmou jiných nešťatsníků prostě vychází tak, jak vychází - tedy jako zanedbatelné.

  Lidí, kteří by si zasloužili odškodné za újmu, kterou jim způsobila něčí nedbalost, je ve skutečnosti strašně moc. Nyní jednu nespravedlnost řešíme nespravedlností jinou a sice tou, že odškodnění dostane jen vyvolený. Chápu, že asi hodně lidem přijde těch dvou rodin líto, ale pamatujme, že líto je nám jen těch, o kterých se dozvíme z médií. Těch příběhů, kdy byl život k někomu krutý, je neuvěřitelné množství, to přece víme všichni, stačí se podívat kolem sebe.

 Nechci do toho tahat umírající děti v Africe, ale přece jenom, kolik životů by se tam zachránilo za tu částku 3,3 miliony, když tam nemají ani na jídlo. Vím, že je to takové až moc klasické srovnání, ale pořád platné, i kdyby se opakovalo milionkrát.

 Jakékoliv nezasloužené peníze kazí charakter. A to máme o charakteru postižených rodin už teď dost důvodů pochybovat. Ta neuvěřitelná snaha vytřískat ze svého problému co největší sumu jakoby naznačovala, že snad ani tak nejde o děti samotné, ale právě o ty peníze. Vždyť oni už vydělávali na tom, že někomu poskytnou rozhovor a podobně! Ty rodiny se chovaly, jako by jim místo srdce narostly peněženky.

 Případ v třebíčské nemocnici měl skončit důrazným potrestáním těch, kteří udělali chybu a nabídkou psychologické pomoci pro postižené, což se stalo. Nic dalšího nepovažuji za smysluplné, ale spíše za projev populismu vůči společnosti, která kauzu sleduje.

 Samozřejmě, že já jakožto mladý člověk, který ještě nemá děti, se nemůžu vžít do pocitů těch dvou inkriminovaných rodin. Můj osobní dojem, je, že to zase až taková tragédie není, ale budiž, tomuhle nerozumím a třeba bych v roli otce mluvil úplně jinak. Zato však dokážu vidět ty spousty dalších životních nespravedlností, které penězi revanšovány nejsou a mohly by být.

 Buď budou všichni odškodňováni za všechno a pak se z toho asi zblázníme, protože to prakticky nejde, nebo prostě připustíme starou známou pravdu, že život je nespravedlivý sám o sobě a každému nezbývá, než se se svým údělem vyrovnat sám. Je to sice také špatné řešení, ale co se dá dělat, když lepší není. Zdraví ani lidské city se penězi jak známo vyvážit nedají. Tak proč se o to v nějakém konkrétním případě snažíme.

  Dávat vysoká odškodnění jen pár mediálně známým obětem, je to nejhorší, co můžeme udělat. Z jedné nespravedlnosti totiž vytváříme nespravedlnost ještě větší. A ještě za tuto činnost utrácíme veřejné peníze! 

Autor: Martin Štros | pátek 30.1.2009 17:34 | karma článku: 21,93 | přečteno: 1612x
  • Další články autora

Martin Štros

Kde stát ztrácí miliardy očima úředníka, díl I.

Jako pracovník státní správy jsem se rozhodl, že budu sepisovat své postřehy o tom, kde se ztrácí miliardy od daňových poplatníků, proč tomu tak je a jak to vyřešit. Dnes o tom, jak systém motivuje úředníky k dosahování výsledků.

23.5.2023 v 7:49 | Karma: 22,84 | Přečteno: 842x | Diskuse| Ekonomika

Martin Štros

Co kdyby stát začal šetřit nejdřív na sobě?

Zadlužování naší země roste a jak ušetřit na občanech a firmách, už nám bylo představeno. Neměl by však stát jít příkladem a sám se snažit udělat změny, aby fungoval lépe a tedy levněji?

12.5.2023 v 9:53 | Karma: 27,79 | Přečteno: 1262x | Diskuse| Ekonomika

Martin Štros

Vaječné pokrytectví

Současná vajíčková krize je nejvíce ze všeho demonstrací toho, jak u většiny lidí slova předcházejí činy.

15.3.2012 v 19:37 | Karma: 12,36 | Přečteno: 1014x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Martin Štros

Doktorát jako sociální dávka

Na českých vysokých školách se rozmáhá znepokojivý jev - nezaměstnaní s nálepkou doktorandů.

15.12.2011 v 9:50 | Karma: 22,72 | Přečteno: 2758x | Diskuse| Společnost

Martin Štros

Učitel s praxí lepší nováčka?

Je špatně, že se snížily platové rozdíly mezi nastupujícími a dlouholetými učiteli?

19.3.2011 v 21:21 | Karma: 37,20 | Přečteno: 9339x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2899x
Autor narozen v roce 1987, absolovent Přírodovědecké fakulty UK v Praze, obor učitelství geografie.
Po dosažení titulu Mgr. v září 2011 nyní pracuje ve vzdělávací agentuře.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy