Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Martin z HK

15. 12. 2011 19:19
Ono je nakonec jedno kolik máte škol.

V praxi je rozhodující co umíte. Váš zaměstnavatel totiž prodává vaši práci a ne váš titul.

0 0
možnosti

elenloth

15. 12. 2011 18:34
Tak jinak

Otázkou je, jestli ten doktorát mají v úmyslu dodělat. Podívejte se na to jinak: Jako nezaměstnaný čestvý absolvent nemáte téměř žádný příjem, pokud bydlíte na koleji, tak jste prakticky najednou bezdomovec a shodneme se na tom, že práce pro čerstvé absolventy moc není (to pindy o práci při škole teď necháme stranou). Jako doktorand máte 6000 stípko a bydlíte na koleji a pokud máte jen trochu štěstí a nekroutíte si 12 hod denně v laborce, tak si můžete při tom všem hledat lepší práci a doktorát pak opustit.

Já jsem to udělala taky tak, byť prvotně s úmyslem ten doktorát fakt udělat, ale i kdyby ne, tak mi stejně nic jiného nezbyde. Na diplomce jsem dělala dva roky, ke konci 8 a více hod. v laboratoři, psaní ještě navíc, po odevzdání do tří týdnů státnice a pokud bych nešla na doktorát, tak se můžu v září sbalit a odjet zkoušet štěstí domů, protože v Praze se bez příjmu moc žít nedá.

0 0
možnosti

elenloth

15. 12. 2011 18:36
Re: Tak jinak

Teprve po absolutoriu jsem pochopila, že to, jak nám na škole vykládali o nízké nezaměstnanosti našich absolventů, není proto, že by o nás byl takový zájem, ale proto, že 3/4 z ročníku jde na doktorát, pár šťastných urve někde místo a další jdou bohužel poté mimo obor. Co taky jiného dneska absolventům zbývá?

0 0
možnosti

QQ.

15. 12. 2011 12:00
Mate pravdu

R^ Stejnou ulohu plni i znacna cast vysokych skol vubec. Nejsou k nicemu, zvysuji naklady a jen odkladaji reseni problemu.

0 0
možnosti

Kousavka

15. 12. 2011 10:45
Také VŠ 55+

Nezaměstnaní jsou častokrát i VŠ 55+. Ono stačí, když jim klekne firma nebo se z rodinných důvodů vrátí z ciziny a tady už pak práci neseženou, zvláště pak ne ve školství, protože jsou velkou konkurencí pro ty, co už tady ve školství jsou (mám kamaráda, žil přes 10 let v zahraničí, učil tam na VŠ, mluví asi tak 20 jazyky, ale je mu to všechno málo platné, protože v Čechách tuto práci dělat nemůže, v konkursu vždy dostane přednost jiný uchazeč). Trochu smutné.

0 0
možnosti

buxus

15. 12. 2011 10:17
Donedávna platilo, že člověk s vysokoškolským vzděláním

.. snáze hledá zaměstnání a naopak, že v kategorii dlouhodobě nezaměstnaných je nejvíce lidí bez jakékoliv kvalifikace. To se bohužel začalo měnit od doby, kdy naše vysoké školství přestalo (aspoň zhruba) kopírovat strukturu skutečné potřeby odborníků a počalo podléhat narůstajícímu tlaku zájemců o některé módní nebo nenáročné obory. Ze škol pak vycházejí odborníci, kterých je nadbytek a stále víc jich nemůže najít uplatnění, zatímco v některých (hlavně technických) oborech už začínají chybět a jen současná hospodářská recese tento nedostatek jakžtakž zmírňuje. Dalším problémem je pak specializace odborníků, které jinde než ve státním sektoru snad ani zaměstnat nelze.

0 0
možnosti

radim36

15. 12. 2011 10:11
Státu to jednoznačně vyhovuje

Za prvé vylepšuje tím statistiku vzdělanosti a snižuje momentální statistiku nezaměstnanosti, která má vliv třeba na rating země.

Za druhé v budoucnu se dá předpokládat , že tito lidi často nedosáhnou na důchod od státu. Jestli ve 30 letech teprve ukončí vysokou školu a nepřivydělávali si tam tak moc, že neplatili odvody na důchod, musejí na důchod odpracovat ještě 35 let. To znamená pracovat do 65 let bez přestávky. Leckomu se to nepovede kvůli nějaké přestávce v práci a leckdo, protože jako vysokoškolák bude mít snad i nadprůměrné příjmy, se rozhodne si na stáří ušetřit soukromě ze svého příjmu, na důchod od státu rezignovat a prostě přestat pracovat dříve než v 65 letech. Stát přitom shrábne příslušné povinné odvody z mezd takového člověka a zpátky nic nevyplatí.

0 0
možnosti

Paeris Kiran

15. 12. 2011 16:57
Re: Státu to jednoznačně vyhovuje

Vy nevíte že dřív jak v 70 do důchodu stejně nepůjdou?

0 0
možnosti
  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2899x
Autor narozen v roce 1987, absolovent Přírodovědecké fakulty UK v Praze, obor učitelství geografie.
Po dosažení titulu Mgr. v září 2011 nyní pracuje ve vzdělávací agentuře.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy